PJ Harvey - Stories from the City, Stories from the Sea



Σε μία ανδροκρατούμενη παρέα, συνήθως, μία γυναικεία παρουσία βρίσκεται στο κέντρο της. Το “αδύναμο φύλο”, ως παρουσία στη rock μουσική σκηνή, κατέχει ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο, και για κάποιους παρεξηγημένο. Ο σκληρός ήχος δεν ταιριάζει για πολλούς με τη λεπτή φωνή ενός “κοριτσιού”. Με την πρώτη σκέψη, τα ονόματα που εμφανίζονται σαν εικόνα μπροστά στα μάτια μου είναι πολλά, κάποια πιο εμπορικά, κάποια πιο εναλλακτικά αλλά όλα μοναδικά και ιδιαίτερα.

Η αγάπη και η σχέση που νιώθουμε για ορισμένα σημεία του πλανήτη, μας προκαλούν ώστε να εκφραστούμε με λόγια και μουσική. Αυτό ακριβώς αποφάσισε να πράξει μία από τις πιο σημαντικές γυναικείες παρουσίες της εναλλακτικής ροκ σκηνής. Η αγαπημένη της πόλη είναι η Νέα Υόρκη των ΗΠΑ, και αποφασίζει να αφιερώσει έναν ολόκληρο δίσκο για χάρη της.

Γεννημένη στις 9 Οκτωβρίου του 1969 η Polly Jean Harvey αποτελεί την εναλλακτική πρόταση της βρετανικής μουσικής σκηνής, στην αμερικανική επέλαση της pop-rock γυναικείας δυναμικής, τη δεκαετία του ’90. Καθιστώντας και πλασάροντας τον εαυτό της σαν κάτι διαφορετικό, ο ήχος των δίσκων της δεν είναι ούτε ο πιο εμπορικός αλλά ούτε και ο πιο εύπεπτος. Με δισκογραφική παρουσία από το 1992, με το άλμπουμ Dry, έως και την τελευταία της πρόταση, Let England Shake (2011), η κατά κόσμον PJ Harvey, τραγουδίστρια, μουσικός, στιχουργός και ποιήτρια, αποτελεί παράδειγμα ολοκληρωμένου καλλιτέχνη.

Τον Οκτώβριο του 2000 μας παρουσιάζει τον πέμπτο δίσκο της καριέρας της με τίτλο Stories from the City, Stories from the Sea. Ένα μουσικό μονοπάτι βουτηγμένο στην αγάπη της για τη Νέα Υόρκη, με τη χροιά της φωνής της να προκαλεί ρίγος από το πρώτο άκουσμα. Ο δίσκος είναι ντυμένος με ήχους μελωδικούς, σκληρούς και ταξιδιάρικους, και αποτελείται από 12 + 1 τραγούδια.

Από το εναρκτήριο κομμάτι, η φωνή της PJ ακούγεται διαφορετική και πιο γαλήνια σε σχέση με τις προηγούμενες δισκογραφικές της προτάσεις. Ο ήχος συνεχίζει να είναι ντυμένος με δυνατές κιθάρες, αλλά η ίδια δηλώνει ότι φτάνει με το σκοτάδι των προηγούμενων δίσκων. «Αυτός θέλω να είναι ένας όμορφος μουσικός δρόμος» και επομένως επιλέγει για εξώφυλλο, την ίδια σε έναν πολυσύχναστο δρόμο της Νέας Υόρκης. Ως γνήσια βρετανίδα δεν θα μπορούσε να μην επηρεαστεί, εκτός από την αγαπημένη της αμερικανική πόλη, και από τη ζωή στην αγγλική επαρχία.

Από το άλμπουμ προωθούνται 3 singles, τα Good Fortune, A Place Called Home και This Is Love. Η δυναμική όμως του δίσκου είναι τόσο μεγάλη, που επιτυχία γνωρίζουν και άλλα κομμάτια. Ιδιαίτερα, το ντουέτο της με τον τραγουδιστή των Radiohead, Thom Yorke, στο πιο μελωδικό και ερωτικό τραγούδι του δίσκου με τίτλο This Mess Were In, προκαλεί από το πρώτο άκουσμα συγκίνηση. Οι φωνές της Harvey και του Yorke βρίσκονται σε διάθεση ερωτική, το δέσιμο καταπληκτικό και το αποτέλεσμα σίγουρα μοναδικό.

Ο δίσκος δέχεται διθυραμβικές κριτικές και σύντομα συγκαταλέγεται στις καλύτερες μουσικές προτάσεις των τελευταίων ετών. Η PJ είναι υποψήφια στα πιο σημαντικά μουσικά βραβεία της χρονιάς και η πρώτη γυναίκα που καταφέρνει να κερδίσει, έπειτα από άλλες δύο υποψηφιότητες για τους δίσκους, Rid of Me και To Bring You My Love, το Mercury Prize. Πρόκειται για το βραβείο για τον καλύτερο βρετανικό και ιρλανδικό δίσκο της χρονιάς. Το 2011 έγινε η μοναδική καλλιτέχνης που έχει κερδίσει 2 φορές τον συγκεκριμένο τίτλο, αυτήν τη φορά για τον δίσκο Let England Shake.

Από τον πρώτο δίσκο Dry (1992) έως και σήμερα, η PJ Harvey έχει κυκλοφορήσει μόλις 8 ολοκληρωμένα άλμπουμ. Σε διάρκεια 23 ετών, η κάθε της δουλειά έρχεται με μεγαλύτερα κενά. Τη δεκαετία του ’90 κυκλοφόρησε τα 4 από αυτά, και έπειτα οι δισκογραφικές της προτάσεις ήταν σπάνιες και φυσικά ιδιαίτερες.

Οδηγούμαστε στο τέλος της χρονιάς και η PJ μας παρουσιάζει το The Hollow of the Hand (2015), μία συλλογή από ποιήματα και καινούρια τραγούδια από την ίδια, καθώς και κινηματογραφικές προτάσεις και εικόνες από τον Seamus Murphy. Μία συνεργασία ιδιαίτερη και ενδιαφέρουσα, ακριβώς σαν την PJ.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις