Deadpool

By CeKompo
Αν κάποιες φορές νιώθεις ότι η συμπεριφορά σου δεν συμβαδίζει με το σύνολο, μπορείς να καμουφλαριστείς και να προχωρήσεις, ή απλά να αποδεχτείς τον χαρακτήρα σου. Αυτός είναι ένας απλός τρόπος να περιγράψεις τον ιδιαίτερο εαυτό σου. Μιλώντας, όμως, από την πλευρά ενός μεταλλαγμένου, η διαφορετικότητα σού δίνει αυτό που πάντα αναζητούσες, τη δικιά σου ταινία!

Θα προσπαθήσω να ακολουθήσω και να αντιγράψω τον τρόπο σκέψης του ήρωα που δημιούργησε ο  Rob Liefeld και Fabian Nicieza το 1991. Το να σχολιάσω με συμβατικό τρόπο ένα φιλμ σαν το «Deadpool», σημαίνει ότι πιθανόν δεν έχω συλλάβει το νόημα της ταινίας. Οπότε, ας ξεκινήσουμε τη συζήτηση μας, ναι σε σένα μιλάω! Πολλές φορές, κατά τη διάρκεια της ταινίας, ο πρωταγωνιστής στρέφει το βλέμμα του και απευθύνεται στον θεατή, είτε για να τον σοκάρει είτε για να του προκαλέσει γέλιο. Καλά καταλάβατε, στη συγκεκριμένη ταινία πρωταγωνιστής είναι ένας από τους πιο αντισυμβατικούς χαρακτήρες της Marvel comics, ο οποίος ακόμα και στις πιο αμήχανες στιγμές του προκαλεί γέλιο. Η ταινία δεν ανήκει στην κατηγορία κωμωδίας, απλά σε καμία στιγμή δεν παίρνει τον εαυτό της στα σοβαρά. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο προσόν της.
Στις σκοτεινές αίθουσες έχουμε  υπάρξει μάρτυρες αμέτρητων ιστοριών comic, συνήθως με θετικά αποτελέσματα. Marvel και DC τα τελευταία χρόνια, με την απίστευτη εξέλιξη των οπτικών εφέ, μας χαρίζουν ταινίες super ηρώων με απίστευτο ρεαλισμό. Η συνέχεια των περιπετειών τους, ωστόσο, είχε αρχίσει να γίνεται προβλέψιμη και τα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο οδηγήθηκαν στο να μας παρουσιάζουν ταινίες με αρκετούς ήρωες, ενωμένους να πολεμούν το κακό. Η συνέχεια προβλέπεται εξίσου εκρηκτική με Superman και Batman, πλαισιωμένους για πρώτη φορά από την Wonder Woman, να ετοιμάζονται για μονομαχία στη μεγάλη οθόνη. Άσχετο!

Η πρώτη εμφάνιση του Deadpool στις κινηματογραφικές αίθουσες ήταν στην ταινία «X-Men Origins: Wolverine» με μία μάλλον ανεπιτυχή αποτύπωση του χαρακτήρα και   ιδιοσυγκρασίας του ιδιαίτερου μεταλλαγμένου. Η παρουσία του ήρωα πιθανόν δεν ταίριαζε με τις πρώτες ιστορίες των X-Men, γεγονός που οδήγησε στην μη προβολή του από το studio της Marvel. Όμως, αυτό αλλάζει με τη συγκεκριμένη απόπειρα από το πρώτο λεπτό. Με τους τίτλους έναρξης καταλαβαίνεις ότι κάθε πλάνο αποδίδεται περίτεχνα, προκειμένου να ξεχωρίσει.

Ο Wade Wilson/Deadpool, που ενσαρκώνει μοναδικά ο Καναδός ηθοποιός Ryan Reynolds, είναι ένα απόβρασμα της κοινωνίας που χτυπά ανθρώπους για χαρτζιλίκι. Όταν ξαφνικά, ούπς... Ξέχασα, όπως ανέφερα στην αρχή του μοναδικά καλογραμμένου κειμένου (!),δεν θα επιχειρήσω να περιγράψω έναν χαρακτήρα σαν τον Deadpool μέσω ενός τυπικού αφιερώματος. Με την ικανότητα να αυτό-θεραπεύεται, μετά από ένα αποτυχημένο πείραμα, ο πρώην στρατιωτικός των ειδικών δυνάμεων και γνώστης πολεμικών τεχνών γίνεται η απόλυτη διεστραμμένη πολεμική μηχανή με έναν στόχο, να εκδικηθεί.

Κάθε ήρωας έχει ως στόχο την παγκόσμια ειρήνη και την καταπολέμηση του κακού με τρόπους που συνάδει συνήθως με το αμερικάνικο όνειρο για μία καλύτερη ζωή. Όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν, αν και ένα από τα ελάχιστα μειονεκτήματα της ταινίας είναι ότι πρόκειται για μία ακόμη ιστορία αγάπης-εκδίκησης. Η σύλληψη και υλοποίησή της είναι τόσο ιδιαίτερα και πειστικά δοσμένη από τον σκηνοθέτη Tim Miller, ώστε με τους τίτλους τέλους αναρωτιέσαι αν η συνέχειά της θα είναι εξίσου καλή.

Βασισμένο στον πιο αντισυμβατικό αντι-ήρωα των Marvel Comics, το «Deadpool» αφηγείται την ιστορία του Ουέιντ Ουίλσον, ενός πρώην πράκτορα των Ειδικών Δυνάμεων και νυν μισθοφόρου, ο οποίος, μετά από ένα μη-εγκεκριμένο πείραμα που του δίνει την ικανότητα να θεραπεύεται πολύ γρήγορα, υιοθετεί το alter ego Deadpool. Οπλισμένος με νέες ικανότητες και μία σκοτεινή, διεστραμμένη αίσθηση του χιούμορ, ο Deadpool κυνηγά τον άνδρα που σχεδόν κατέστρεψε τη ζωή 
του.

Στους κινηματογράφους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις